Litt om

I 2018 var det 100 år siden Vidar Sandbeck ble født på Rena, midt i Hedmark.

I sin samtid var Vidars viser mer populære enn Elvis, og hans bøker og radioprogram gjorde han til en av Norges kjente og kjære kunstnere.

Som markering av 100-årsjubiléet har Hedmark Fylkesbibliotek lagd denne materialpakken for å presentere Vidar Sandbeck til nye lesere. Takk til Åmot Bibliotek og 9. Klasse på Rena Ungdomsskole som har hjulpet oss med utforming av materiale som del av Skaperverkstedet i 2018, og takk til Nasjonalbiblioteket som har hjulpet med finansiering. Stor takk til Ted Granlund for å holde skriveverksted og Bjørnar Bergem og Tyra Tronstad for deres noveller.

Vi håper at oppgavene og materialet dere finner her “På Folkemunne” kan gi skaperlyst til å dikte og skrive, og samtidig gjøre Vidar Sandbeck lettere tilgjengelig for lesere som ikke er kjent med den tiden han levde i.

  • Materialet her kan gjerne brukes i undervisning. Mer informasjon til lærere fins her.
  • På Nasjonalbibliotekets nettside “Bokhylla” ligger det meste av Sandbecks tekster gratis tilgjengelig. Søk her. Anno Museum finnes det mer informasjon om Vidar Sandbecks liv og virke. Les mer her.

Kunstneren Vidar Sandbeck

Vidar Sandbeck ble født på Åsta i Åmot Kommune, Hedmark den 21. Juli 1918. Han viste sine kreative sider tidlig. Som niåring begynte han å spille fele og hans første tekster ble skrevet som 12-åring.

Da han døde 10. November 2005 hadde han et langt, kreativt liv bak seg. Hans “Påsan”-tekster om oppveksten og hans barnetime-programmer på radio hadde gjort han til nasjonal kjendis blant norske barn, og hans musikk og viser var ofte på toppen av bestselgerlistene blant voksne. Han skrev også mange romaner og uttrykte seg gjennom treskjæring.

Mer informasjon om Vidar Sandbecks liv og virke finnes her.

Vidar Sandbecks romaner og dikt ligger gratis tilgjengelig i den digitale “Bokhylla” hos nasjonalbiblioteket.